NM Yazılım'a hoş geldiniz.

  • Nurullah MERAL


Kurumsal kaynak planlaması ( ERP ), iş fonksiyonlarını merkezi ve entegre bir sistem içinde yönetmek isteyen kuruluşlar tarafından kullanılır. ERP, üretim ve dağıtımın tüm hareketli parçalarını takip etmeye yardımcı olmak için tedarik zinciri içinde çalışan şirketler tarafından yaygın olarak kullanılır. Ancak ERP, sağlık, kar amacı gütmeyen gruplar, inşaat ve konaklama sektörleri dahil olmak üzere bir dizi farklı sektör tarafından kullanılabilir. Personelini, müşterilerini ve envanterini yönetme ihtiyacı duyan kuruluşların tümü ERP avantajlarına güvenebilir.

ERP, girilen tüm verileri tek bir veritabanında saklayarak tüm departmanların aynı bilgilerle çalışmasına olanak tanır. Ek olarak, tüm bu veriler organize edilebilir, analiz edilebilir ve rapor haline getirilebilir. ERP, müşteri yönetimi, insan kaynakları, iş zekası, finansal yönetim, envanter ve tedarik zinciri yeteneklerini tek bir sistemde bir araya getirir.


ERP Neden Önemlidir?

Kurumsal kaynak planlama yazılımı, bir dizi iş fonksiyonunu yönetmek için kullanılır, ancak diğer çözümlerden nasıl daha iyi olabilir? ERP'nin diğer çözümlerle benzer hedefleri olsa da, benzersiz özellikleri onu yazılım pazarında belirgin bir rakip haline getiriyor. İşte kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemlerinin öneminin herhangi bir kuruluş tarafından dikkate alınması gereken sekiz neden:


1. Daha Fazla Para Kaydedildi

Son yıllarda birçok sağlayıcı esnek fiyatlandırmayı uygulamaya koymuş olsa da, ERP paketleri hala büyük bir yatırımdır. Birçoğu için, yalnızca yüksek maliyetler, programın kuruluşunuza herhangi bir para tasarrufu sağlama olasılığının düşük görünmesine neden olabilir. Ancak çıkartma şokunu bir kez atlattığınızda, ERP'nin nasıl mükemmel bir yatırım getirisi sağlayabileceğini görmek daha kolaydır.

İlk olarak, ERP şu anda kuruluşunuzda parçalanmış olabilecek birçok sistemi birleştirir. Ürün geliştirmeden borç hesaplarına kadar, personeliniz işleri için gerekli tüm araçlara tek bir merkezi sistemden erişebilecek.

Sistemleri birleştirerek, personelinizin zamanını daha verimli kullanmasına yardımcı olursunuz. ERP ile, kullanıcıların birden fazla sistemde bir bilgi parçasını araması gerekmez. Merkezi veri tabanı ile bilgiye ulaşmak çok daha kolaydır. Ayrıca kuruluşunuz, kullanıcıların birden fazla sistem üzerinde eğitim alma ihtiyacını ortadan kaldırarak ERP ile para tasarrufu sağlar. Bu sadece eğitime harcanan para miktarını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda ilgili lojistik çabayı da azaltır. Birkaç farklı sağlayıcıyla birkaç eğitim oturumu planlamak yerine, yalnızca bir tanesiyle iletişim kurmanız gerekir.

Kullanıcılar görevleri uzaktan ileriye taşıyabildikleri için, doğru zamanda doğru kişiler tarafından onlar için yapılan eşzamansız çalışmayı teşvik ederek organizasyonu basitleştirir.


2. Geliştirilmiş İşbirliği

ERP uygulamalarının özellikleri kullandığınız programa göre biraz farklılık gösterebilir ancak genel olarak tüm sistemler bir şekilde işbirliğini geliştirir. Daha önce de belirtildiği gibi, merkezi veritabanı, bir ERP'yi benzersiz kılan şeyin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu veri tabanı ile şirketinize üzerinde çalışabileceğiniz tek bir gerçek kaynağı sağlarsınız. Bu, yanlış verilerle çalışmanın getirdiği hataları azaltır ve maliyetleri daha da düşürür.

Ayrıca, tüm ekip üyeleri ihtiyaç duydukları şirket çapındaki verilere erişebildiğinden, merkezi bir veritabanı projeler sırasında herhangi bir tereddüt veya gecikmeyi azaltır. Ek olarak, çeşitli sistemler veya kaynaklar arasında bilgileri birleştirmeye gerek yoktur. Tüm veriler tek bir sistem üzerinden derlendiğinden, saklandığından, paylaşıldığından ve erişildiğinden, veri dosyalarının ne kadar doğru, eksiksiz veya güvenli olduğu konusunda endişe yoktur.

Belki de ekibiniz aynı müşteri bilgilerini birkaç farklı sisteme tekrar tekrar giriyorsa, bunu söylemek o kadar kolay değildir. Bir ERP olmadan, kolaylıkla önlenebilecekken insan hatasını süreçlerinize davet etmiş olursunuz.


3. Daha İyi Analitik

Merkezi bir bilgi veritabanı, analizlerinizi ve raporlamanızı geliştirmenize de yardımcı olur. Bir ERP, kullanıcıların girdiği tüm verileri kaydettiği ve sakladığı için mükemmel bir iş zekası aracıdır. Bayiniz güçlü işlevsellik sağladığı sürece, ERP yazılımı ekibinizin çeşitli raporlar oluşturmasını kolaylaştırır ve hızlandırır. ERP olmadan günlerce süren araştırma ve derleme raporları sadece birkaç dakika sürer.

Çoğu ERP çözümü, yöneticilerin sisteme ilk giriş yaptıklarında raporları görebilmeleri için özelleştirilebilir bir pano sağlar. Bu raporlar, gelir ve gider tablolarından belirli işlevler hakkında fikir veren özel KPI'lara kadar her şeyi içerebilir. Bu raporlara hızlı bir şekilde erişebilme özelliği, sizin ve ekibinizin daha hızlı daha iyi kararlar almasını sağlar. İhtiyaç duyduğunuz raporları oluşturmak için artık BT personelinize güvenmenize gerek yok. Son olarak, raporlar genellikle erişim düzeyleriyle gelir ve yalnızca ilgili personelin değerli şirket verilerini görmesini sağlar.


4. Geliştirilmiş Verimlilik

Geleneksel yöntemlerle sıkıcı görevler tamamen kaçınılmazdır. Rapor oluşturma, envanter düzeylerini izleme, zaman çizelgesi takibi ve siparişleri işleme gibi görevler, geçmişte çalışanların gerçekleştirmesi için saatler almıştır. Bu süreçler zaman almanın yanı sıra çalışanların moralini düşürür ve kendinizi insan hatasına açık hale getirir. Aynı veri satırının farklı formlara girilmesiyle geçen on binlerce saatten sonra, en iyi personel bile hata yapmaya mahkumdur.

Doğru çözümü seçerseniz, bir ERP en sıkıcı görevlerinizi otomatikleştirebilir. ERP yazılımı içindeki veri tabanı, veri girişi gibi gereksiz işleri ortadan kaldırır ve sistemin gelişmiş hesaplamaları dakikalar içinde gerçekleştirmesini sağlar. Bu, ekip üyelerinizin daha düşünceli işler yapmaları için zaman kazanmasını sağlar ve iş gücü söz konusu olduğunda YG'nizi artırır. ERP buradan kuruluşunuzun üretkenliğini, verimliliğini ve karlılığını artırır.


5. Daha Mutlu Müşteriler

Müşterilerinizi yönetmek hiç bu kadar önemli olmamıştı. Dijital çağımızda, giderek daha fazla insan hangi kıyafetleri giyecekleri, hangi yiyecekleri yenecekleri ve hayatlarını nasıl yaşayacakları konusunda tavsiye almak için internete yöneliyor. Ve tüketicilerin yüzde 84'ü çevrimiçi incelemelere bir arkadaş kadar güveniyor , önceki müşteri görüşleri her zamankinden daha etkili.

Müşteri memnuniyetini artırmanın en iyi yolu, müşteri merkezli mal ve hizmetler sunmaktır. ERP bunu birkaç farklı şekilde sağlar. İlk olarak, çoğu ERP bir müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) aracıyla donatılmıştır veya bir araçla kolayca entegre edilebilir. Bir ERP ile, CRM'niz iş fonksiyonları genelindeki verilere erişebilir.

İletişim bilgilerinin yanı sıra, entegre bir CRM size sipariş geçmişi ve fatura bilgileri gibi ayrıntıları gösterebilir. Bu, ekibinizin, istek ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için müşterilerinizi daha bütünsel olarak görmesini sağlar. Artan müşteri görünürlüğü, satış stratejinizi daha iyi müşteri adayı üretimi için formüle etmenize yardımcı olur.


6. Basitleştirilmiş Uyum ve Risk Yönetimi

Şirketler farklı ülkelerde büyüdükçe ve iş yaptıkça, işinize uygulanan tüm farklı düzenlemeleri takip etmek zor olabilir. Yerel şirketlerin bile çeşitli çevre, bilgi güvenliği ve insan kaynakları düzenlemeleri konusunda endişelenmesi gerekiyor.

ERP genellikle riski yönetmek için araçlar sağlar. Bu çözümün gelişmiş güvenilirliği ve doğruluğu, muhasebe sırasında daha az hata olasılığı olduğundan, genel mali yönetimi iyileştirir. Tahmin araçları, kullanıcıların talep, iş gücü ve bütçe söz konusu olduğunda olayları tahmin etmesine de olanak tanır. Elinizdeki bu bilgilerle daha güvenli bütçeler, programlar ve ürün geliştirme planları oluşturabilirsiniz.


7. Gelişmiş Envanter İzleme

Büyüyen şirketler için büyük bir zorluk, genişleyen envanter seviyelerini izlemek ve izlemektir. ERP, tedarik zincirinin her aşamasında envanterinizi takip etmek için barkodlama, RFID etiketleri ve seri numaraları kullanır. Bu araçlar, farklı depolardaki stok seviyelerini, hangi ürünlerin nakliyede olduğunu ve hangi ürünlerin raflarda tüketiciler için hazır olduğunu takip etmenize yardımcı olur. Artırılmış depo görünürlüğü, tüm varsayımları ortadan kaldırarak toplama, paketleme ve sevkıyat sürecini büyük ölçüde optimize eder.


8. Geliştirilmiş Üretim Planlaması ve Kaynak Yönetimi

ERP, envanterinizi yönetmenin yanı sıra üretimi de yönetir. ERP, atölye dahil tüm üretim operasyonları hakkında bilgi sağlar. Bu, kullanıcıların kapasiteyi en üst düzeye çıkarmak için üretim programlarını, ekipmanı ve işçiliği optimize etmelerini sağlar.

xx