NM Yazılım'a hoş geldiniz.

  • Nurullah MERAL


Front-end ekosisteminin durumu

Bilişim sektörünün en dinamik sektörlerden biri olduğu biliniyor. Ve bunun iyi bir nedeni var: her gün ufukta yeni çözümler, araçlar, kütüphaneler, çerçeveler ve yaklaşımlar ortaya çıkıyor ve tüm dünyadaki programcıların kalbini kazanıyor. Eğilimlerin düzenli olarak dalgalandığı arka uç teknolojileri için özellikle doğrudur. Bu nedenle , güncel kalmak ve arka uç geliştirmek için yıllık raporları ve trend tahminlerini takip etmek hayati önem taşır .

Peki ya ön uç kısmı? Programlamanın müşteriye dönük tarafının herhangi bir dönüşüme uğramadığını söylemek adil olmaz. Ancak, bazı ön uç teknolojileri pek değişmedi. Yaygın seçenekler arasında JavaScript, HTML ve CSS bulunur; bunlardan birincisi baskındır ve çoğu modern çerçeve için bir temel oluşturur.


Front-end teknolojisi #1: React.js

React, 2021 Stack Overflow Survey'e göre, listede ikinci sırayı alan jQuery üzerinde önemli bir baskınlığa sahip en yaygın kullanılan web çerçevesidir. 2013'ten beri piyasada olan bu açık kaynaklı ön uç teknolojisi, teknoloji topluluğu içinde çok sayıda destekçi kazandı. Onu bu kadar sevilen yapan nedir?

Her şeyden önce, ön uç meraklıları, öğrenmesi kolay sözdizimini takdir ediyor gibi görünüyor. Bir React projesi başlatmak ve aslında temel bir uygulama sunmak nispeten basittir (örneğin, yeni başlayanlar için mükemmel olan Create React App ortamını kullanarak). Ayrıca React, birden fazla foruma yayılmış, programlama çabalarında diğerlerine yardım etmeye ve desteklemeye her zaman hazır olan , piyasadaki en büyük topluluklardan birine sahiptir . Ürün Sahibinin bakış açısından, aynı zamanda, dijital bir proje için deneyimli React uzmanlarını bulmayı kolaylaştıran büyük bir yetenek havuzu olduğu anlamına gelir.


Front-end teknolojisi #2: Angular

Dikkatimizi makalede bahsedilen üç ön uç teknolojisinin en küçüğüne çevirelim. Piyasada altı yıldan sonra, Angular hala en yaygın kullanılan web çerçevelerinin ilk 5'indedirr.

Google tarafından oluşturulan bu TypeScript tabanlı ön uç teknolojisi, daha büyük kurumsal projeler için mükemmel bir eşleşmedir. Nedenmiş? Açık bir kurallar dizisi izleyen ve yerleşik modüller sunan belirli kod yapısına indirgenir. Bu bağlamda, Angular, React'ten çok daha az ayarlanabilir – ancak bu mutlaka kötü bir şey değildir. Uzun vadeli projelerde, özellikle de finansal uygulamalar gibi arka uç ağırlıklı projelerde daha iyi bir düzen sağlayan standartlaştırılmış bir proje mimarisi anlamına gelir . Kendi projeniz için en iyi teknolojiyi seçerken bunu akılda tutmaya değer . Angular, birçok kurumsal uygulama onunla oluşturulduğundan, yazılım modernizasyonu için de mükemmel bir seçimdir .

React'e benzer şekilde, Angular'a dünya çapında geliştiricilerin günlük çalışmalarını kolaylaştıran eklemeler eşlik ediyor. Bunlardan biri, reaktif programlama ve veri akışları yönetimi için bir kitaplık olan RxJS'dir . Veriler değiştirildiğinde uygulamadaki görünümün otomatik olarak yenilenmesini sağlar. Bir başka güzel seçenek de, çeşitli Angular tabanlı projeler için daha iyi bir kod düzenleme deneyimi sağlayan Angular Language Service'tir .


Front-end teknolojisi #3: Vue.js

Son olarak, Vue.js var. 2014'ten beri ön uç sahnesinde bulunan küçük boyutlu bir çerçevedir. Vue.js, öğrenmesi nispeten basit ve anlaşılır olarak kabul edilir ve en çok beğenilen - kullanılan çözümlerden biri haline geldi.

Basitliğine rağmen, Vue.js ayrıca birçok dahili bileşen ve empoze edilmiş bir kod yapısı ile birlikte gelir. 2020 sonbaharında, çerçevenin en yeni, daha sürdürülebilir sürümü yayınlandı . Pratikte ne anlama geliyor? Vue 3, geliştiricilere Composition API ( React Hooks'tan esinlenilmiştir ), daha iyi TypeScript desteği ve yönlendirme bileşenleri gibi çok sayıda yeni özellik sağlar (React'te olduğu gibi bu amaç için herhangi bir 3. taraf kitaplık kullanmaya gerek yoktur).

Özelleştirme ve yapı açısından, Vue.js, React ve Angular arasında bir yere iniyor gibi görünüyor, bu da onu hem orta ölçekli hem de büyük projelerde harika çalışan çok yönlü bir çerçeve haline getiriyor . Vue.js, örneğin, RWD web uygulaması için bileşenler sağlamak üzere kullanıldığı güçlü bir risk yönetimi platformu olan Genuine Impact'te iyi bir uyum olduğunu kanıtladı .

xx